Amhaars voor dummies
Door: ElineFaber
Blijf op de hoogte en volg Eline
16 September 2011 | Ethiopië, Bahir Dar
Kunnen tellen tot 10 is in het buitenland altijd essentieel, dus laat ik daarmee beginnen.
Een= ant
Zeven= sawat
Acht= samint
Negen= zetgn
Tien= aser
Helaas kan je niet alles op zijn Nederlands/Engels uitspreken, want ze hebben hier ook nog aparte klanken. De K is een keiharde K! 'Zetgn' klinkt ook heel apart, met een hele harde T. Het klinkt en ziet er dus heel leuk uit als wij het uitspreken:P.
De tientallen:
70= Selba
80= Semania
90= Zetna
100=Meto
Nu wat basiszinnen. Het is nog vrij lastig om ze te gebruiken, omdat er verschillende aanspreekvormen zijn.
Good Morning
Tegen mannen: Endemin Walk
Tegen vrouwen: Endemin Walsh
Voor meerdere: Endemin Walachihu
Voor oudere mensen: Endemin Walu
Heel nonchalant krijg ik het er nog niet uit als ik ergens kom binnenlopen!:P
Er is meer wat we kennen:
Good Evening: Melkam Mishit
Good Night: Melkam Lelit
Sorry: Yikirta (denk aan de keiharde K en T!)
Thank you: Amesegnalew (het duurde even voordat we dankje wel konden zeggen, maar nu komt het er vloeiend uit!)
Good luck: Melkam Edil
Goede reis: Melkam Guzo
No problem: Mewime Adel
Dat was het weer. Succes iedereen met het stampen van de woordjes!:D
17 September 2011 - 07:08
Tineke:
endemin Walsh, het is wel handig dat je de taal meteen in praktijk kan brengen en niet alleen uit een boekje hoeft te leren, vooral voor je uitspraak. Wel gezellig om met elkaar te oefenen op de veranda met een lekker drankje en hapje erbij. Het woord Yikirta is ook goed om te weten. Vooral als je per ongeluk te hardhandig een patient behandelt :) -
17 September 2011 - 09:06
Eefje:
Haha wanneer komt de overhoring? -
18 September 2011 - 17:13
Mama :
Endemin Walsh, lieve Eline,
nog meta salasa houlet dagen en ben je weer thuis!
Melkam Edil en weer een fijne week.
kus,
mama